1 LDOT: 1 LDOT: sprawozdanie z Warsztatów Lekkiej Piechoty w Nowej Soli

24 lipca 2013 Kordek

nowa-sol-171905.jpgW dniach 17 – 19 maja 2013 r. odbyły się warsztaty Lekkiej Piechoty, zorganizowane przez JS 3006 z Nowej Soli. W zgrupowaniu wzięli udział członkowie 1 Lubuskiej Drużyny Obrony Terytorialnej, ASG Szakal team i sportowcy z Kakutogi Dojo Emil Waszak. Wydarzenie miało miejsce na byłym poligonie w Kożuchowie.

Chciałbym się skupić na wnioskach z tych warsztatów. Po pierwsze, jeśli tylko się bardzo chce to można wszystko. JS 3006 konsekwentnie realizuje swój program skierowany ku młodzieży, przygotowując ich do służby NSR. Otwartość na młodzież widać że procentuje, bo w pełni lub w prawie pełni są ukompletowane 2 drużyny sympatycznych młodych ludzi. Kolejną sprawą to logistyka, która jest prawdziwą siła JS 3006. 2 x namiot NS, szlaban i posterunek z sztywna linią telefoniczna, sztab a w nim łącze internetowe i drukarka, stołówka i grochówka na obiad, aneks kuchenny z kuchenką gazową, zabezpieczenie medyczne w postaci przeszkolonych i wyposażonych ratowników przedmedycznych, zasilanie 230 V z agregatu, toi toi, umywalnia, pojazd wielozadaniowy typu polonez trak, mundury, buty i „gumikałachy” dla chłopaków ze szkoły sztuk walki.

Wszystko to robi wrażenie budzi podziw i szacunek. Wnioski są jedne dla wszystkich, jest możliwa współpraca, trzeba tylko chcieć. Bo jak się nie chce chcieć to jest niedobrze. Każdy wyniósł bagaż doświadczeń, nauczył się czegoś nowego, a w przypadku naszych przyjaciół z klubu sportowego, połknął bakcyla. Nie wszystko jest kolorowe i takie proste, dużo pracy jest przed wszystkimi, ale po to takie warsztaty są, by wyciągnąć to co szwankuje i to naprawiać. Do zobaczenia ze wszystkimi na „warsztatach ratownictwa pola walki STAZA 13”, które to mają miejsce już 01.06.2013. Zapraszamy wszystkich chętnych, miejsca są, a dla tych co naprawdę chcą będą nawet jak ich zabraknie.

Fotorelacja z wydarzenia znajduje się tutaj: www.js3006.mil.pl/index.php/aktualnosci/257-17-18-19-05-13-warsztaty-lekkiej-piechoty-2013 .html