takeo pisze:Dla muzułmanów, przede wszystkim zaś Arabów, okres średniowiecza był czasem największej świetności - rozwoju zarówno naukowego, jak i ekonomicznego (to kupiec z Kalifatu Kordobańskiego, Ibrahim ibn-Jakub, jako pierwszy opisał państwo Mieszka I). Oczywiście, wiązało się to także z ekspansją terytorialną. Muzułmanie nie mieli takich zahamowań, jak chrześcijanie i byli dużo bardziej tolerancyjni dla innowierców. To dzięki nim więc zachowała się wiedza z czasów starożytnych, sami rozwinęli medycynę czy matematykę - dlatego posługujemy się dziś cyframi arabskimi, a nie rzymskimi, cyfra zero jest arabskim wynalazkiem, podobnie jak algebra (czyli al-jabr po arabsku). Ten dorobek Arabów przejęły następnie uniwersytety europejskie, dając początek Renesansowi.
Jak to wszystko piszę, to coś się we mnie przewraca - miałem to na historii w podstawówce, a muszę pisać coś, co jest dla mnie oczywiste, dorosłym ludziom. Dlatego mam swoją obawę, że zmierzamy ku nowego średniowieczu, kiedy cała wiedza, którą ludzkość z takim trudem zdobywała, staje się szybko zapomniane, przez co potem jakiś człowiek o zaskakującej błyskotliwości wypisuje hasełko "islam to zaraza".
Co do obecnej sytuacji - w ogóle się do niej nie odnosiłem. Pisałem tylko o islamie i świecie muzułmańskim jako takim.Edytowany przez takeo o 08-09-2015 - 14:30.
Po tylu latach nie mogłem przejść obojętnie... wobec takiej dezinformacji
"Cyfry i dziesiętny system pozycyjny pochodzą z Indii, które około VII wieku najechali Arabowie. Uczeni arabscy wraz z poznaniem sanskrytu uzyskali dostęp do tej wiedzy."
"Współczesny symbol zero pochodzi z Indii." sam symbol, a sama koncepcja zera nie była obca cywilizacjom w antyku
historia medycyny to oddzielny rozdział, fakt rozwijali ją, tak samo jak i inne ludy.... i pomimo braku ograniczeń muslimów (z tego co rozumiem do chrześcijan w europie) to europejczycy rozwinęli nowoczesną medycynę....
algebra też nie jest wynalazkiem czysto arabskim, poczytaj sobie o historii matematyki, arabowie skompilowali wcześniejszą wiedzę i nadali jej nazwę (w skrócie) w między czasie ją rozwijając..
nauka to sztafeta, w danym okresie historycznym kto inny niesie pałeczkę
twoja dezinformacja była na poziomie: "chińczycy wymyślili wszystko" obecnego w zachodnich dokumentach, które to stwierdzenie leczy ich kompleksy, że to białe małpy (określenie chińczyków) zdominowały świat a nie ich szlachetna nacja, to samo tyczy się tendencji przypisywania wszystkiego znaczącego arabom z wieków średnich, leczą tym kompleksy, że to niewierni ich prześcignęli, i stworzyli cywilizację na wartościach nie islamskich... to europejczycy (szczególnie ci zachodni, ale my też swoje dorzuciliśmy, choć nie zawsze umieliśmy to należycie wykorzystać) osiągnęli sukces cywilizacyjny, w XIXw pojawiła się wręcz chorobliwa fascynacja orientem, a potem w latach 60-tych XXw. lewactwo zaszczepiło w społeczeństwach zachodnich kompleks kolonialny, który procentuje takimi wpisami jak twój (w skrócie...)
fakt arabowie pielęgnowali wiedzę z antyku, rozwinęli ją, ale to europejczycy stworzyli nowoczesną cywilizację, w której muslimy same się sprowadzają do roli ciemnogrodu pisząc prace doktorskie min. o tym że ziemia jest płaska....